Начало

За нас

За контакти

Служби и услуги

Съдебни актове

Съдии в КРС

Полезни връзки

Отчетни доклади

График на заседания

Чести въпроси

Кюстендил - история

ОБЯВИ И КОНКУРСИ

ПРЕСЦЕНТЪР

Профил на купувача

Документи

Съдебни заседатели

Крадец с 46 присъди отново влиза в затвора

Наказание "лишаване от свобода" за срок 3 години, постанови Районен съд-Кюстендил, под председателството на съдия Пламен Деянов за 29-годишния А.А. от Кюстендил. Съдът го призна за виновен в извършване на кражба, в условията на опасен рецидив. Подсъдимият е осъждан 46 пъти до момента, показва Справката му за съдимост. Делото се води по реда на съкратеното съдебно следствие.

Съдът признава подсъдимия А.А., с начално образование, безработен, осъждан, за ВИНОВЕН в това, че на 14.04.2019 г. в с.Пиперков чифлик, от двор на къща е отнел чужди движими вещи: 5 броя вътрешни тела от климатици втора употреба, на обща стойност 500.00 лв. и от стопанска постройка в същия двор - 1 брой капак от казан за варене на ракия, на стойност 90.00 лв., като отнетите вещи са на обща стойност 590.00 лв. Деянието е извършено в условията на "опасен рецидив" – престъпление по чл.196, ал.1, във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.29, ал.1, б.“А“  от НК, поради което и при условията на чл.58а НК му налага наказание лишаване от свобода” за срок от 4 години и 6 месеца, което намалява с 1/3 и така определеното наказание  е в размер на 3 години, което да бъде изтърпяно при първоначален режим – "строг".

Присъдата подлежи на жалба и протест пред Окръжен съд-гр.Кюстендил в 15-дневен срок от днес.

 

Присъди – лишаване от свобода за двама кюстендилци признали вината си за кражба на оръжия и боеприпаси

Ефективни присъди - "лишаване от свобода": 1 година  и 6 месеца за С.А. и 12 месеца за Е.Я., постанови Районен съд-Кюстендил, под председателството на съдия Пламен Деянов. Съдът одобри постигнатото споразумение  за прекратяване на наказателното производство между прокуратурата и защитата на подсъдимите.

С.А., на 45 години от Кюстендил, с основно образование, осъждан, в момента задържан в Затвора в гр.Бобов дол с мярка "задържане под стража", се признава за ВИНОВЕН, в това, че на 21.03.2019 г. в гр.Кюстендил от къща, на ул."Средна гора", в съучастие като съизвършител с Е.Я. от гр.Кюстендил е отнел чужди движими вещи, представляващи оръжия и боеприпаси за огнестрелни оръжия: карабина марка "Застава М-70", с монтирана на нея оптическа прицелна  система и калъф, всичко на стойност 2145 лв. и карабина марка "Хова", с монтирана на нея оптическа прицелна система и калъф, на обща стойност 2840 лв., 17 бр.патрони - калибър 223, на стойност 11.90 лв. и 16 бр. патрони - калибър 30, на стойност 67.20 лв., всичко на обща стойност 5064.10 лв. Деянието е извършено от С.А. в условията на "опасен рецидив" по смисъла на чл.29, ал.1, б."А" от НК, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една години, изпълнението на което не е отложено по чл.66 от НК и от изтърпяване на наказанието не са изтекли пет години по чл.30, ал.1 от НК – престъпление по чл.196, ал.1, т.2 във вр. с чл.195, ал.1, т.10, пр.2 и 3, във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 във вр. с чл.29, ал.1 б."А" от НК, поради което и при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК, подсъдимият ще изтърпи наказание "лишаване от свобода" в размер на 1 година и 6 месеца, при първоначален режим - "строг".

Подсъдимият се призна за виновен и в това, че на 21.03.2019 г. в гр.Кюстендил е държал огнестрелно оръжие карабина марка "Хова", с монтирана на нея оптическа прицелна система и боеприпаси за огнестрелно оръжие: 17 бр. патрони- калибър 223 и 16 бр. патрони - калибър 30, годни за употреба по предназначение, без да има за това надлежно разрешение, което се изисква по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия - престъпление по чл.339, ал.1, пр.2 от НК, поради което и при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК, подсъдимият ще изтърпи наказание лишаване от свобода“ в размер на 1 година, при първоначален режим- "строг".

На основание чл.23 НК, съдът определя едно общо, най-тежко наказание на подсъдимия С.А., между двете наказания, а именно "лишаване от свобода" за срок от 1 година и 6 месеца, при първоначален режим - "строг".

Подсъдимият Е.Я., на 29 години от Кюстендил, с начално образование, осъждан,  се признава за ВИНОВЕН, в това, че на 21.03.2019 г. в гр.Кюстендил от къща находяща се на ул."Средна гора", в съучастие като съизвършител със С.А. е отнел чужди движими вещи, представляващи оръжия и боеприпаси за огнестрелни оръжия, на обща стойност 5064.10 лв. от владението на собственика, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено в условията на "опасен рецидив" – престъпление по чл.196, ал.1 т.2, във вр. с чл.195, ал.1 т.10, пр.2 и 3, във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 във вр. с чл.29 ал.1 б."А" от НК, поради което и при условията на чл.55, ал.1 т.1 от НК подсъдимият ще изтърпи наказание 12 месеца "лишаване от свобода", при първоначален режим - "строг".

Одобреното споразумение има последиците на влязла в законна сила присъда. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдът приспада, на основание чл.59, ал.1 от НК, от така определеното наказание времето, през което С.А. и Е.Я. са задържани с мярка за неотклонение "задържане под страна" по делото. 

Районен съд-Кюстендил потвърди взетите по отношение на С.А. и Е.Я. мерки за неотклонение – "“задържане под страна".

Определението подлежи на жалба и протест пред Окръжен съд–гр.Кюстендил в 7-дневен срок от днес.

 

Глоба в размер на 1000лв., наложи Районен съд-Кюстендил на Г.И., който е подал неверни данни в декларация, за да му бъде издадено свидетелство за управление на МПС – престъпление по чл.313, ал.1 от НК.

Съдът, под председателството на съдия Светослав Петров призна подсъдимия за виновен в това, че на 22.04.2019г., пред сектор "Пътна полиция" на ОД МВР-Кюстендил е потвърдил неистина, че обичайното му пребиваване е в РБългария, в писмена декларация, която по силата на чл.151, ал.5 от Закона за движение по пътищата се дава на орган на властта - МВР, че лице е установило обичайното си пребиваване в България, за да му бъде издадено българско свидетелство за управление на МПС.

На основание чл.78а от НК, съдът освобождава от наказателна отговорност подсъдимия, като му налага административно наказание - "Глоба" в размер на 1000лв.

Г.И. има българско и македонско гражданство. Той е на 50 години и живее в гр.Пробищип, Северна Македония, работи като шофьор в словенска фирма.

За последните 10 дни това е трети подобен случай. Районен съд-Кюстендил, под председателството на съдия Николай Николов наложи административно наказание "Глоба" в размер на 1000лв. на М.М., с българско и македонско гражданство. Съдът освободи обвиняемия от наказателна отговорност, но го призна за виновен в това, че на 02.05.2019г. е потвърдил неистина в писмена декларация пред "Пътна полиция", че обичайното му пребиваване е в РБългария, за да му бъде издадено свидетелство за управление на МПС.

М.М. е на 54 години и работи като шофьор в държава членка на ЕС. Той е от с.Облавце в Северна Македония.

Съдът, под председателството на съдия Пламен Деянов призна за виновен и Х.С.,на 21 години от Кюстендил, работещ в телекомуникационна компания в Германия, за това че на 28.03.2017 година е потвърдил неистина в писмена декларация, която по силата на чл.151, ал.5 и ал.7 от Закона за движение по пътищата, се дава пред "Пътна полиция" - Кюстендил за удостоверяване, че обичайното му пребиваване не е в друга държава – членка на ЕС – престъпление по чл.313, ал.1 от НК. На основание чл.78а от НК, съдът го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание – "Глоба" в размер на 1000 лв.

Решенията подлежат на жалба и/или протест пред Окръжен съд-Кюстендил.

 

Чл.151, ал.(5) - Свидетелство за управление на моторно превозно средство се издава на лица, които са установили обичайното си пребиваване в Република България, за което обстоятелство подписват декларация или представят доказателство, че се обучават във висше училище по чл.17, ал.1 от Закона за висшето образование или в училище по Закона за предучилищното и училищното образование или в професионален колеж в страната не по-малко от 6 месеца.

 

Настаняване за задължително стационарно лечение за срок от 3 месеца в Клиниката по психиатрия на УМБАЛ "Александровска", относно 30-годишната И.К., постанови с решение днес Районен съд-Кюстендил, под председателството на съдия Мая Миленкова.

Освидетелстваното лице открадна през седмицата таксиметров автомобил от Кюстендил и бе задържано от органите на МВР при влизане в Благоевград.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд- Кюстендил, като обжалването му не спира изпълнението му.

Доколкото към момента на постановяване на решението, лицето по принудително действие е настанено по спешност  в Психиатричното отделение в Благоевград и постановеното решение следва да се изпълни веднага, то съдът изпраща препис от решението на Завеждащ отделението за сведение и изпълнение.

Искането за настаняване и принудително лечение е на Районна прокуратура- Кюстендил, след сигнал от бабата на И. К. Производството бе по реда на чл. 155 от Закона за здравето.

Съдът прие съдебно- психиатричната експертиза за лицето, от която става ясно, че тя е с регистрирана бременност и обострено психиатрично заболяване, което налага настаняването й по спешност в специализирано здравно заведение, в което да могат да се наблюдават, както психиатричното заболяване, така и бременността й. Вещото лице по делото, д- р Милева от Психиатричното отделение на болницата в Кюстендил, заяви пред съда, че И. К.  има поведение и състояние, което представлява риск както за нея, така и за околните.

 

Районен съд-Кюстендил наложи общо наказание от 1 година и 9 месеца лишаване от свобода за 23-годишния кюстендилец Д.Д. и определи първоначален режим на изтърпяване на наказанието - "общ".

Съдът, под председателството на съдия Светослав Петров призна подсъдимия за виновен в това, че на 12.07.2018 година, по ул."Дондуков" в Кюстендил е управлявал мотопед  без съответното свидетелство за управление на МПС, в едногодишния срок  от наказването му по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, постановено с наказателно постановление издадено от началника на сектор "Пътна полиция" при ОД МВР-Кюстендил - престъпление по чл.343в, ал.2 от НК, поради което и на основание чл.55, ал.1 от НК му налага наказание "лишаване от свобода" за срок от 6 месеца, както и глоба в размер на 500 лева.

Съдът привежда в изпълнение и наложеното на Д.Д. наказание, постановено с определение по дело, по описа на Окръжен съд-Кюстендил от 2017 г., а именно - "лишаване от свобода" за срок от 1 година и 3 месеца, с 3-годишен изпитателен срок, за притежание на наркотични вещества /марихуана/.

Присъдата подлежи на жалба и/или протест пред Окръжен съд-Кюстендил.

 

Районен съд-Кюстендил постанови наказание "Лишаване от свобода" за срок от 1 години и 8 месеца за А.С. /на 34г./. Той се призна за виновен в извършване на кражба на телевизор и пулт за дистанционно управление към него на обща стойност 235лв., от апартамент на ул."Бузлуджа" в Кюстендил. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление с лишаване от свобода не по-малко от 1 година. За това престъпление подсъдимият получи наказание "лишаване от свобода" за срок от 1г. и 6 месеца, което да изтърпи при първоначален режим "строг".

Налице са условията за групиране на наказанията на А.С. по предходни осъждания. Съдът определи, налага на подсъдимия общо наказание за две престъпления - кражби на телевизори, а именно най-тежкото - "лишаване от свобода" за срок от 1г. и 6 месеца и го увеличава на основание чл.24 от НК с 2 месеца "лишаване от свобода", като общото най-тежко наказание 1г. и 8 месеца да изтърпи при режим "строг".

Определението за определяне на общото, най-тежко наказание подлежи на жалба и протест пред Окръжен съд-Кюстендил.

 

Наказание "лишаване от свобода" за срок от 3 месеца, с 3-годишен изпитателен срок постанови Районен съд-Кюстендил, под председателството на съдия Николай Николов за 25-годишния К.К., който се призна за виновен в държане на наркотично вещество. Съдът одобри споразумението за прекратяване на наказателното производство, постигнато между прокуратурата и защитата на подсъдимия.

К.К., който е неосъждан се призна за виновен в това, че на 04.10.2019г., на ул."Банска" в Кюстендил, е държал без надлежно разрешително високорисково наркотично вещество - хероин, с тегло 0.054 грама, на стойност 6.48 лева, като деянието не представлява маловажен случай – престъпление по чл. 354а, ал.3, т.1 от НК.

По време на изпитателния срок спрямо обвиняемия К.К. ще бъдат прилагани възпитателни грижи от Районна служба "Изпълнение на наказанията"-Кюстендил.

 

Наказание - "лишаване от свобода" за срок от 9 месеца за 36-годишния Р.Я., при първоначален режим на изтърпяване "строг", постанови Районен съд-Кюстендил под председателството на съдия Светослав Петров. Подсъдимият се призна за виновен в това, че на 23.07.2019 г. в село Копиловци е управлявал лек автомобил, без съответното свидетелство за управление на МПС, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление, издадено от началника на сектор "Пътна полиция"-Кюстендил – престъпление по чл. 343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

Съдът одобри сключеното споразумение между Районна прокуратура-Кюстендил и защитата на подсъдимия.

Р.Я. е осъждан 13 пъти. Той е подсъдим по още едно дело в Районен съд-Кюстендил, като е обвинен за същото престъпление.

 

РС-Кюстендил, под председателството на съдия Пламен Деянов наложи наказание "лишаване от свобода" за срок от 2 години и 6 месеца по отношение на Р.И. /на 47 години/, което да се изтърпи при първоначален режим "строг". Съдът признава подсъдимият за виновен в 2 престъпления.

На 02.10.2016 г. в заведение  в центъра на Кюстендил, той е държал огнестрелно оръжие - пистолет със заличени фабрични номера и боеприпаси – 6 броя патрони, без да има надлежно разрешение, каквото се изисква съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия – престъпления по чл. 339, ал.1,, пр.2 от НК, поради което на основание чл. 54 от НК му налага наказание "лишаване от свобода" за срок от 2г. и 6 месеца.

Р.И. е признат за виновен и в престъпление по чл. 325, ал.2, във връзка с ал.1 от НК, за това че на същата дата и място е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като е насочил пистолет към главата на М.Т., като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост. За това престъпление съдът му налага наказание "лишаване от свобода" за срок от 1 година.

На основание чл.23 от НК, Районен съд- Кюстендил налага на подсъдимия Р.И. най- тежкото от така наложените му наказания, а именно лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 6 месеца, което да се изтърпи при първоначален режим строг“.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд-Кюстендил в 15-дневен срок, считано от днес.

 

Наказание - "лишаване от свобода" за срок от 3 месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 3 години, постанови РС-Кюстендил по отношение на Б.А. /на 22 години/ от Кюстендил, за управление на МПС с неистински официален документ.

Подсъдимият се призна за виновен в това, че на 23.03.2019 година, на ул."Цар Освободител" в Кюстендил, при извършена полицейска проверка във връзка с управление на МПС, съзнателно е представил пред служители на сектор "Пътна полиция" неистински официален документ - свидетелство за управление на МПС, на което е придадено вид, че е издадено на Б.А. в Кралство Великобритания, като от него за самото му съставяне не може да се търси наказателна отговорност – престъпление по чл.316, вр. чл.308, ал.2, вр. ал.1 от НК, поради което при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК, подсъдимият ще изтърпи наказание "лишаване от свобода" за срок от 3 месеца, изпълнението на което на основание чл.66, ал.1 от НК се отлага за изпитателен срок от 3 години.

Съдът, под председателството на съдия Пламен Деянов одобри сключеното споразумение между прокуратурата и защитата на подсъдимия.

 

Наказание "Лишаване от свобода" за срок от 6 месеца, което да се изтърпи при първоначален режим "общ", постанови Районен съд-Кюстендил, под председателството на съдия Николай Николов за 57-годишния А.С., който произведе изстрели с газов пистолет на площад "Първи май" в Кюстендил на 30 септември тази година.

Съдът одобри сключеното споразумение между Районна прокуратура-Кюстендил и защитата на подсъдимия, който призна вината си. Той е с основно образование и е осъждан.

А.С. се призна за виновен, че на 30.09.2019 г. на пл."Първи май" в град Кюстендил е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото - произвел 3 изстрела с газов пистолет и деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост - престъпление по чл.325, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, поради което и при условията на чл.54 от НК обвиняемият ще изтърпи наказание "лишаване от свобода" за срок от 6 месеца.

 

33-годишен мъж получи наказание - "лишаване от свобода" за период от 1 година и 8 месеца, при първоначален режим "строг", след противозаконно проникване в 4 леки автомобила в село Копиловци и кражба на слънчеви очила и 3лв. от единия от тях, в условията на опасен рецидив. Д.М. се призна за виновен за извършените от него престъпления през август и септември 2018 година. РС-Кюстендил, под председателството на съдия Пламен Деянов одобри сключеното споразумение между прокуратурата и защита на подсъдимия.

От 03:00 ч. до 03:30 ч. на 1-ви септември 2018 година, Д.М. е противозаконно проникнал в чуждо моторно превозно средство - 4 леки автомобила паркирани на улица "Мир" в село Копиловци, Община Кюстендил. На основание чл.381, ал.4 от НПК и във вр. чл.346 Б, вр. чл.26, ал.1 от НК, във вр. чл.54 от НК, съдът наложи на подсъдимия наказание - "лишаване от свобода" за срок от 3 месеца, което да изтърпи при първоначален режим "строг".

Подсъдимият Д.М. се призна за виновен в това, че на неустановена дата през месец август 2018 година, в с.Копиловци, от автомобил паркиран на ул."Мир" е отнел от владението на собственика, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, чужди движими вещи - сумата от 3 лева и 1 брой слънчеви очила на стойност 12.50лв. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив.  Д.М. е осъждан с лишаване от свобода за срок от 3 години, като наказанието е изтърпяно през ноември 2017 година.

 

Наказание лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца, които се признаха  за виновни за лъжесвидетелстване. Съдът одобри сключените споразумения между прокуратурата и защитата на подсъдимите.

Обвиняемият Д.Т., на 42 години се призна за виновен в това, че на 01.10.2018 г. в съдебно заседание, пред РС-Кюстендил, като свидетел в административно-наказателно дело по жалба на санкциониран от Пътна полиция пиян шофьор, устно и съзнателно е потвърдил неистина – престъпление по чл.290, ал.1 от НК, поради което и при условията на чл.55, ал.1, т.2, б."б" от НК, във вр. чл.42а, ал.2, т.1 и т.2 от НК обвиняемият ще изтърпи наказание - "пробация", изразяваща се в следните пробационни мерки: "задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца", с периодичност 2 пъти седмично и "задължителни пробационни срещи с пробационен служител" за срок от 6 месеца.

Подсъдимата Л.Н., на 43 години се призна за виновна в това, че в периода от 24.04.2017 до 03.10.2017 г. в гр. Кюстендил, в условията на продължаващо престъпление, като свидетел по Досъдебно производство и пред РС-Кюстендил, като свидетел по дело за притежание на оръжие и патрони без съответното разрешително, устно и съзнателно е потвърдила неистина – престъпление по чл.290, ал.1 от НК, поради което и при условията на чл.55, ал.1, т. 2, б."б" от НК, обвиняемата ще изтърпи наказание - "пробация" за срок от 7 месеца, изразяваща се в следните пробационни мерки: "задължителна регистрация по настоящ адрес" за срок от 7 месеца, с периодичност 2 пъти седмично и "задължителни пробационни срещи с пробационен служител" за срок от 7 месеца.

Определенията са окончателни и не подлежат на обжалване.